Interviu despre fericire, iubire de sine si…barbati

Posted on

Adela Haru este o femeie care, din preocuparea continuă pentru a se descoperi și înțelege pe sine, pentru a-și găsi echilibrul interior, a început să scrie din revelațiile sale.
Am început cu un blog în 2010, iar după 2 ani am simțit nevoia să concretizez totul într-un nou proiect pe care l-am numit Life in Balance. De profesie jurist, am ales să îmi urmez inima și să fac ceva ce îmi umple sufletul de bucurie – scris, training și coaching. Așa că am renunțat la cariera în domeniul juridic și la stilul vechi de viață pentru a readuce ceva prospăt și profund în viața mea. Apoi am ajuns să descopăr darul feminității și de atunci proiectul a luat o nouă traiectorie. Apoi am plecat în Thailanda să învăț să ghidez și alte femei interesate de procesul descoperirii de sine prin feminitate. Drumul a continuat și de atunci tot creștem…

  • Care sunt cele mai arzătoare probleme ale femeilor?how-to-find-a-life-balance.WidePlayer

De-a lungul timpului am putut observa cum problemele sunt cam aceleași sau se învârt în jurul aceleiași teme: relațiile. Sunt multe femei care nu se simt împlinite în relațiile lor, nu reușesc să-și gestioneze stările emoționale sau care întâmpină probleme de sănătate de natură feminină (infertilitate, lipsa libidoului, chisturi ovariene, fibrom uterin, probleme cu menstruația, absența senzitivității în corp, etc).

Primesc des mesaje de la femei care îmi spun că nu se mai regăsesc în viața lor, care atrag bărbați nepotriviți, care știu ce nu mai vor de la o relație, dar nu știu ce vor și vor să afle.

Vrem nu vrem, astfel de probleme ne îndeamnă întotdeauna să ne întoarcem la feminitatea noastră.

  • Care sunt principalele greșeli ale femeilor?

Mi se pune des întrebarea aceasta, de altfel am și răspuns la ea printr-un articol pe care vă invit să-l citiți. În realitate nu există greșeli, doar șanse de a învăța din fiecare relație pe care o avem. Tot așa cum nu există partener ”nepotrivit”, fiecare partener e potrivit pentru tine în momentul în care îl atragi, ca să înveți ce ai de învățat.

Printre așa-zisele greșeli aș enumera:

– neglijarea feminității prin faptul că femeia nu își mai face timp exclusiv pentru ea și oricine altceva care poate deveni cu ușurință centrul vieții ei (fie că e copilul, fie că e bărbatul, familia, jobul)

– cere uneori prea mult de la ea însăși și implicit de la alții prin încercarea disperată de a corespunde standardelor de frumusețe și perfecțiune mentale adânc inoculate (să fie iubita, mama, soția, femeia de carieră perfectă), ascunzându-se în spatele măștilor pe care și le creează

– anestezierea cu iluzii romantice și nostalgii fără sens care o împiedică să vadă și să simtă ce este cu adevărat iubirea (continua așteptare a unui prinț călare)

– îți neglijează nevoile sufletului (nevoia de a fi ascultată, acceptată, iubită, dorită) și caută mereu să i le împlinească bărbatul, uitând să facă asta ea însăși

– așteaptă să fie iubită, fără să știe ce e de fapt iubirea și confundând-o cu diverse alte nevoie

Pe scurt, femeia greșește atunci când nu mai caută să se descopere pe sine, să se înțeleagă și să iubească. Dar acesta e un proces ce ține toată viața.

  • Cât de mult aleargă femeile după întemeierea unei familii…familie

Deși există acest puternic program care îndeamnă atât femeia cât și bărbatul să caute să-și întemeieze o familie, am observat că tot mai multe femei care vin la cursurile noastre încep să chestioneze acest program.

Pe de o parte sunt femeile care își fac din asta un scop în sine, un sens pentru viața lor, iar pe de altă parte e curentul feminist care îndeamnă femeia să își vadă de carieră sau să se opună la ideea de familie, ceea ce generează un conflict interior. Cred că soluția este să fii cât poți de onestă cu tine…să te întrebi ce vrei de fapt și ce se ascunde în spatele nevoii ardente de a avea un copil. Dacă în spatele aceste nevoi se ascunde iubirea e perfect în regulă…dacă în schimb vrei asta pentru a te simți iubită, să nu crezi că asta te va împlini cu adevărat.

Ideea de supunere față de bărbat e o reminiscență a societății patriarhale în care pater familias reprezenta totul. Cred că femeile nu au căutat vreodată să se supună bărbatului și în adâncul lui nu cred că un bărbat sănătos vrea o femeie pe care să o domine, căci așa nu s-ar putea niciodată bucura cu adevărat de feminitatea ei.

În adâncul ei fiecare femeie are cel puțin o particică de feminitate care caută să primească masculinul în ea și pentru asta are nevoie să renunțe la control și la luptă, cu alte cuvinte să se ”predea” (surrendering). Cred că aceasta este ”supunerea” de care se vorbește și la biserică, dar sensul a fost puternic deteriorat în timp.

În cele din urmă, orice femeie are nevoie de stabilitate, dar să-și păstreze în același timp libertatea de a face ceea ce simte că are nevoie. Căutând să le îmbinăm, vom regăsi echilibrul în interior și nu-l vom mai căuta în tipare sociale.

  • Ce sfat ai da unei femei care trece printr-o despărțire?

Cum spuneam într-un articol de pe site “De ce ne îndepărtăm în relații”, despărțirea e mai degrabă o constatare decât un act în sine. Când doi oameni nu mai sunt pe același drum, durează o vreme până vor constata asta sau mai bine-zis până acceptă asta. Neacceptarea face din despărțire o perioadă foarte dificilă care poate dura până când accepți cu adevărat și mergi mai departe. E momentul în care alegi să pui capăt trecutului, dramelor emoționale, să ierți și să mulțumești pentru ceea ce ai primit din acea relație, cu încrederea că viața îți rezervă ceva diferit și frumos. Și acela e momentul adevărului…căci dacă relația dintre cei doi e suficient de puternică și cei doi și-au învățat lecțiile, ea poate să renască și să o ia de la capăt cu prospețimea unui nou început.

  • Dar celor care simt că e cazul să se despartă?pietre

Am mare încredere că fiecare femeie are capacitatea de a-și găsi răspunsurile la întrebări în ea însăși dacă alege să-și investigheze puțin teritoriul inimii, dacă pot să-i spun așa. Banalul slogan “Ascultă-ți inima” rămâne foarte valabil în toate decizile pe care le luăm. Aș mai adăuga “Ascultă-ți intuiția”, dar înainte învață să faci diferența între intuiție și rațiune. Căci rațiunea îți poate spune că e cazul să te desparți, dar subconștientul tău știe că are încă ceva important de învățat din relația asta. Iar dacă totuși o faci, să nu te surprindă când vei descoperi că noul bărbat din viața ta seamănă al naibii de bine cu fostul.

Dacă tot corpul tău îți spune asta, dacă nu te simți bine în preajma lui și viața ți-a dat deja numeroase semnale că e cazul să pleci…în adâncul sufletului vei ști dacă s-a terminat sau nu.

  • Caută femeile validarea lor ca persoane într-o relație?

Există un număr mare de femei care se dedică familiei, copiilor sau altor oameni din viața lor, ceea ce e minunat, fiind o dovadă de dăruire, iubire și compasiune. Dar dacă în spatele acestor gesturi stă nevoia de apreciere și de validare, atunci ele vor pierde bucuria și pasiunea pentru ceea ce fac, iar asta se simte de la o poștă.

A căuta validarea ca persoană într-o relație nu e ceva sănătos, întrucât te plasează într-o postură de inferioritate, așteptând mereu aprobarea, ceea ce denotă o lipsă de încredere în sine.

Însă feminitatea, pentru a se putea manifesta plenar, are nevoie de recunoașterea masculinității și viceversa. Ca femeie, ai nevoie de un bărbat care să știe aprecia femininul din tine și tu să procedezi la fel cu el.

  • Cum pot femeile să-și crească încrederea în sine și să se vadă dincolo de machiaj, îmbrăcăminte? De unde atâta lipsă de încredere?

Esența frumuseții femeii stă în radianța ei care vine întotdeauna din interior, din capacitatea ei de a se bucura de viață și din starea ei energetică. Machiajul, hainele, accesoriile spun prea puțin pe lângă radianța din interior și sunt ca cireașa de pe tort. Dar când radianța nu mai e prezentă și sufletul nu mai e ”acasă”, multe femei cad în capcana cosmetizării, adică hai să ne ascundem de noi. Dacă ai sau nu viață în tine e ceea ce contează, nu cosmeticele, iar asta nu poți masca mult timp, căci în relația de cuplu se vede cel mai bine.

Neîncrederea derivă din multitudinea de programe din subconștientul nostru pe care le-am absorbit încă din copilărie, pe fondul lipsei de iubire. Ca lecție, cu toții am venit aici să învățăm iubirea, însă e singura lecție care nu poate fi predată de nimeni și pe care fiecare o învață simțind.

Neîncrederea în sine este și mai ”încurajată” de o societate care prosperă economic de pe urma ei. Standardele de frumusețe și de perfecțiune au devenit o mare presiune pentru femeile care s-au lasat păcălite de niște imagini care la ora actuală vând extrem de bine. În majoritatea țărilor occidentale se cheltuie mai mulți bani pe cosmetice decât pe educație. Femeile par să plătească oricât pentru a arăta mai bine, ceea ce nu arată altceva decât că sunt dispuse să plătească oricât pentru a se simți dorite și apreciate. Din păcate, chirurgia estetică nu poate să facă și implanturi cu stimă de sine ridicată, ceea ce mai devreme sau mai târziu duce la o senzație de neîmplinire.

Am fost și eu cândva una dintre femeile cu foarte multă lipsă de încredere în ea însăși. Pentru mine, întoarcerea la feminitate a însemnat o întoarcere la sufletul meu, la regăsirea iubirii de sine, în sensul de a-mi accepta imperfecțiunile și de a-mi valoriza unicitatea, de mă ierta și iubi pentru ceea ce sunt, nu pentru ceea aș putea fi. Abia apoi creezi spațiu și pentru transformare…

  • Cum le pot ajuta pe prietenele care nu au încredere în ele?eu am

Faptul că vezi frumusețea din ele în timp ce ele nu o văd, spune mai multe despre tine decât despre ele. O femeie care și-a descoperit frumusețea și feminitatea o va vedea întotdeauna în celelalte femei și nu se va compara niciodată cu ele, pentru că nu mai e loc și timp de așa ceva. De aceea am conceput programe cu grupuri de femei, pentru că e minunat să vezi cum le strălucesc ochii și cum se privesc una pe cealaltă din momentul în care s-au conectat cu esența lor feminină și cu frumusețea sufletului. Dacă vrei să faci ceva mai mult pentru ele decât să le încurajezi, spune-le de programele de feminitate, iar dacă vor simți că e momentul vor veni. Mai mult de atât nu poți face, dar nici nu e cazul, căci fiecare e responsabilă de viața și de feminitatea sa.

Îmi place să fac surprize plăcute, cu atât mai mult participantelor de la evenimentele noastre, întrucât atunci când lucrezi cu feminitatea devin foarte creativă. Avem pe site o rubrică de Evenimente unde ne găsiți suprizele și pe pagina de facebook Life in Balance. De asemenea, pregătim o tabără de vară pentru femeile ce vor să se întoarcă la frumusețea adevărată, la naturalețe, dans, creativitate și care vor să simtă cu adevărat pulsul feminității în ele. Vă așteptăm!

cudragirinaminca

 

Comentarii

comentarii

0 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.