Câtă atenție merită zâmbetul tău? Interviu cu Dr. Stomatolog Andra Custură

Posted on

Fete dragi, gândiți-vă un pic câtă atenție merită zâmbetul vostru. Nu vă lăsați pe ultimul loc și mergeți la stomatolog pentru prevenție și tratament. Am pregătit un interviu cu Andra Custură de la clinica Andra Smile pentru ca DA, susțin frumusețea și sănătatea danturii. 

Când ar trebui să mergem la medicul dentist?

Ar fi bine să mergem cel puţin o dată la 6 luni pentru un control de rutină, dar şi pentru o igienizare profesională care poate presupune fie periaj, airflow sau detartraj, fie combinatii între toate cele enumerate. Dacă ne apare orice durere, disconfort la vreun dinte imediat ar trebui să aflăm care este motivul şi să acţionăm, iar pentru a afla care este motivul, cu siguranţă, cel mai în măsură să descopere acest lucru este medicul dentist.

Ar mai trebui să mergem la întreţinerea lucrărilor, implanturilor şi aparatelor dentare exact după cum este indicat fiecărui pacient, în funcţie de nevoile sale.

Cât de mult a evoluat tehnica, ce ar trebui să ştie pacienţii, cât de diferit sunt trataţi astăzi, comparativ cu acum 30 de ani?

A evoluat foarte mult tehnica şi nu numai tehnica, ci şi materialele folosite. Un exemplu banal este anestezicul care era folosit înainte, acesta nu era atât de bun în a anestezia toată zona foarte bine, astfel încât pacientul chiar să nu simtă nimic, să nu mai spunem că dozele făcute acum 30 de ani erau mult mai mari decât acum. În prezent, anestezicele sunt foarte concentrate, iar 1 ml poate amorţi o parte întreagă de mandibulă fapt ce ne permite să lucrăm la mai mulţi dinţi în aceeaşi şedinţă, pentru că şi timpul de acţiune al anestezicului este mărit. În ţară la noi faţă de acum 30 de ani, deşi nu sunt în măsură să fac o comparaţie pentru că acum 30 de ani eu nu profesam, se poate pune plomba în aceeaşi şedinţă şi este şi fizionomică, la culoarea dintelui, nu faimosul amalgam pe care mă bucur enorm că nu am apucat să îl folosesc, deşi există şi acum această opţiune pentru pacienţi în cabinete unde încă se foloseşte.

Apariţia laserelor, sistemelor rotative pentru tratamente de canal, amprentare cu scaner intraoral, se pare că au îmbunătăţit eficiența şi munca medicilor, de aceea şi costurile sunt mai ridicate la unele tratamente, dar măcar ai de ales. La lucrări, apariţia ceramicii integrale, a zirconiului şi a sistemelor Cad Cam de frezare şi preparare a lucrărilor face să avem o adaptare mai bună a lucrării şi o estetică mult îmbunătăţită, în comparaţie cu lucrările metalo-acrilice sau gaudentul folosit în trecut.

Ce ar trebui să ştie pacienţii este că există multe variante din care au de ales faţă de acum 30 de ani şi că înainte să ia o decizie eu cred că ar fi bine să afle cât mai multe şi să aleagă în funcţie de bugetul lor, dar şi de tehnicile şi materialele folosite, care pot fi o investiţie bună pentru sănătatea lor orală pe termen lung.

Ce să facem astfel încât să ajungem pe scaunul dentistului doar la control, preventiv?

În primul rând, propuneţi-vă să vă aduceţi toţi dinţii în punctul în care nu au nici un fel de afecţiune şi apoi întreţinerea lor şi a lucrărilor efectuate conform indicaţiilor de igienă oferite de medicul stomatolog specifice nevoilor dinţilor fiecăruia. Trebuie să ştiţi că nu toată lumea are aceeaşi recomandare standard de 6 luni de zile la control şi de aceea prefer să dau recomandări specifice fiecărui pacient în parte în funcţie de lucrările făcute, de tipul său de salivă şi de igienă, de stilul de viaţă, de afecţiuni generale, sunt foarte mulţi factori externi care influenţează această decizie.

Între periuţa manuală şi periuţa electrică, ce este indicat să alegem?

Sincer, eu sunt o fire clasică şi le prefer pe cele manuale, deşi am acasă periuţă electrică. Acest lucru nu înseamnă că cele electrice nu sunt bune, important este să avem dexteritate cu oricare dintre ele şi să reuşim să ne obişnuim atât de mult încât igiena să fie simplă şi eficientă, indiferent de dintele pe care îl periem.

Ce părere ai despre expresia: „Nu mergem la detartraj pentru că ni se subţiază smalţul“?

Această „minunată” expresie este doar un mit care circulă şi am observat că a fost ca un virus răspândit, de aceea mulţi oameni nu fac ceea ce este foarte sănătos pentru dinţii şi gingiile lor, doar din cauza unor cuvinte scoase pe gură de cine ştie ce om, unde şi când. Nu este adevărat, este fals că se subţiază smalțul!

De ce este nevoie de acest detartraj, dincolo de motivul de ordin estetic?

Detartrajul făcut la momentul potrivit păstrează dinții curaţi şi gingiile sănătoase, acestea sunt cele două motive principale de care trebuie să se ţină cont mereu. Aici vorbim de un om care nu are altfel de afecţiuni sau probleme de sănătate generală sau locală.

Aparatul dentar – la modă sau necesar?

Aparatul dentar a fost necesar multor oameni de foarte multă vreme, numai că deschiderea oamenilor faţă de acest tip de tratament cu aparate dentare a fost mai redusă şi foarte mulţi reticenţi, în special adulţii. Acum da, vedem din ce în ce mai mulţi adulţi cu aparate dentare şi sunt convinsă că fac acest lucru nu ca să fie la modă, ci că au înţeles nevoia şi necesitatea purtării unui aparat şi că beneficiile lor pe termen lung pot fi mult mai mari decât şi-au imaginat vreodată şi se pot regla mult mai multe probleme, nu doar partea estetică. Recomandarea pentru purtarea unui aparat se face din mai multe motive, dar aceste motive diferă de la persoană la persoană. Şi da, necesitatea aceasta, se pare că a devenit şi o modă şi lumea a prins curaj să-şi pună aparat şi la 40 de ani fără să-i mai fie ruşine de ce vor zice unii şi alţii, pentru că oricum deja e destul de des întâlnit.

Unde te pot găsi cititoarele?

Mă puteți găsi la Clinica Stomatologică Andra Smile din Bucureşti, sectorul 1, strada Londra nr. 33, la demisol. De asemenea, puteți citi informații utile și articole interesante pe site-ul nostru www.andrasmile.ro, pe pagina de Facebook, pe Instagram. De curând am creat și un grup de Facebook unde medicii Andra Smile răspund întrebărilor voastre. Dacă vreți să ne cunoaștem mai bine, vă invit să vă programați online pentru un control stomatologic gratuit.

Tu când ai fost ultima dată la un control stomatologic?

Comentarii

comentarii

2 Comments

  1. Hydrocoinico says:

    Irina, thanks so much for the post.Much thanks again. Really Cool.

    1. Irina says:

      You welcome. 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.