Stii si tu ca atunci cand apar primele raze de soare si incepem sa ne dezgolim o mana, un picior, incepe PANICA. Trebuie sa mai slabesc, sa ma reapuc de sala si sa tin dieta aceea care anul trecut a dat rezultate. Aruncam ciocolata din frigider (bine, o mai tin pana dupa Paste) si ma pun pe treaba. Inca un pic si trebuie sa ne afisam in costum de baie. Alex ne raspunde la intrebari astfel incat sa ne organizam mai bine si in niciun caz sa luam decizii grabite. Daca esti slaba si mananci tot ce iti doresti, te invidiem si am da orice sa ne reincarcam in corpul tau, dar daca esti o femeie ca noi toate, preocupate de fizic, cu mici pofte de clatite si paine cu unt, citeste mai jos. Multa rabdare si ambitie! <3
Cand a inceput pasiunea pentru sport?
Pasiunea pentru sport a inceput in perioada copilariei, cu sportul pe care si acum il consider de suflet, baschetul. De la varsta de 13 ani pana la 19 de ani am fost component al echipei Steaua, si ulterior am continuat sa joc pentru echipa ANEFS. In perioada facultatii am devenit pasionat si de fitness, pentru faptul ca imi puteam transforma corpul, si pentru ca imi dezvoltam calitatile fizice mult mai repede, iar metodele de pregatire din aceasta ramura sportiva puteau fi folosite in orice sport.
Ce calitati trebuie sa aiba un antrenor bun?
Un antrenor bun este in primul rand recomandat de rezultatele pe care le obtine cu elevii lui, dar si de imaginea pe care o afiseaza. Profesionalismul este o calitate pe care trebuie sa o cultive constant, si sa se mentina informat cu tot ceea ce apare nou in domeniu. Comunicarea este o alta calitate importanta, deoarece antrenorul lucreaza cu oameni diferiti din multe puncte de vedere si trebuie sa cunoasca cum anume trebuie abordati astfel incat informatia transmisa sa fie cat mai clar inteleasa si pusa in practica.
Care sunt antrenorii pe care ii admiri si de ce?
Antrenorii pe care ii admir pentru realizarile lor, si impactul pe care il au asupra industriei fitness-ului si nu numai, sunt: Ben Pakulski, Charles Poliquin, Christian Thibadeau, Nick Mitchell, Elliot Hulse, Alain Stein si multi altii.
Femeile cauta de obicei sa slabeasca sau vin la sala pentru tonifiere?
Ca sa fac o mica gluma, intodeauna femeile or sa doreasca mai mult, si foarte rar o sa fie multumite. Obiectivele sunt diferite de la persoana la persoana, dar consider ca imbunatatirea starii de sanatate este pe primul loc. Dupa aceea, am observat ca majoritatea femeilor isi doresc sa piarda cativa cm din diferite zone, si sa tonifieze picioarele, zona bratelor si abdomenul. Pot spune ca sala ajuta la indeplinirea tuturor obiectivelor, de multe ori simultan, astfel ca printr-un antrenament organizat si bine structurat, se poate slabi si tonifia corpul in acelasi timp.
Ai fost intrebat de pastile pentru slabit, batoane sau diete fulger? Ce parere ai despre ele?
Am fost intrebat, si ma pot considera un sustinator al suplimentelor nutritive in momentul in care am certitudinea ca sunt intr-adevar necesare, si nu au efecte secundare nedorite. Recomandarile mele se bazeaza pe o analiza amanuntita in prealabil. Insa, tot ceea ce este obtinut prea repede se poate pierde la fel, astfel ca nu cred in solutiile rapide, indiferent care sunt acestea.
Ce ar trebui sa mancam inainte si dupa antrenament?
Alimentatia inainte si dupa antrenament, sau perinutritia, se alege in functie de scopul antrenamentului. Daca vrem sa slabim ideal ar fi sa ne antrenam dimineata si sa nu consumam alimente, pentru a facilita arderea grasimilor, si dupa antrenament sa consumam o masa echilibrata. Daca dorim sa crestem masa musculara, antrenamentul trebuie efectuat dupa ce am consumat deja 2 mese principale, si post antrenament o masa bogata in macronutrienti.
Ce parerea ai despre tratamentele corporale si electrostimulare? Au efect?
Eu cred ca toate tratamentele corporale si orice alte mijloace de actionare asupra organismului, ar trebui folosite suplimentar, pe langa metodele conventionale de antrenament. Efectul lor este unul vizibil doar daca se folosesc ca un plus fata de sport, dar din pacate foarte multi au senzatia ca pot “sari” peste efortul fizic, si se bazeaza pe tratamentele ce se bazeaza pe o campanie puternica de marketing. De multe ori compar aceste situatii cu cele din automobilism, cand “tunam “ un autoturism la exterior ca pe o masina de curse, dar partea mecanica este aceeasi.
Cel mai greu este sa iti mentii interesul pentru sport pe o perioada indelungata. Am cunoscut femei care doreau sa slabeasca inainte de un eveniment important dar pe urma nu mai aveau atractie pentru sala de fitness si aerobic. Ce le putem spune astfel incat sa vada beneficiile dincolo de a slabi rapid?
Intodeauna recomand celor care se apuca de sport, sa-si faca un set de analize medicale, si dupa o perioada de antrenament sa le refaca. In momentul in care vor vedea ce diferenta majora s-a produs, pe langa aspectul estetic, sunt putine care vor sa arunce pe geam munca si sanatatea castigate. Vreti sa traiti mai mult, si sa va mentineti in forma in acelasi timp? Miscarea si sportul practicate constant sunt solutia.
Sunt fete care au impresia ca ridicarea greutatilor duc la muschi “masculini” si inestetici. Este adevarat?
Daca ridicarea de greutati ar duce rapid la cresterea masei musculare, inseamna ca toti barbatii ar trebui sa arate ca in reviste. Din pacate procesul de constructie musculara este unul foarte complex si lent, si toti avem cunostinte masculine care frecventeaza sala, dar nu ies in evidenta prin brate musculoase si abdomen sculptat. Acum ganditi-va ca femeile reactioneaza de 10x mai greu cand vine vorba de cresterea muschilor, deci trageti singure concluziile.
Cat ar trebui sa dureze un antrenament cu greutati?
Durata medie a unui antrenament cu greutati, fara sa calculam incalzirea si revenirea organismului dupa efort, este de aproximativ 45 minute.
De cate ori ar trebui sa frecventam sala de fitness?
Pentru persoanele care nu au obiective foarte indraznete, de doua ori pe saptamana este suficient. Pentru altele, care vor mai mult si mai repede, se poate frecventa sala si de 5 ori pe saptamana, dar neaparat sub indrumarea unei persoane avizate, pentru a evita supra-antrenamentul sau accidentarile.
Ce parere ai despre programele de aerobic de pe CD-uri sau Youtube? De exemplu: “Pilates pentru acasa”, etc.
Internetul in prezent este inundat de pseudo-experti, guru si alte titulaturi, astfel ca este destul de usor sa urmezi sfaturile unei persoane care nu ar trebui sa dea sfaturi. Nu recomand celor care nu au mai practicat nici un sport sa inceapa astfel, deoarece sansele sa esueze sunt foarte mari. Recomand mai degraba programele personalizate online care au la baza chestionare si teste care sa ajute la conceperea unui program eficient.
Cat la suta reprezinta sportul cheia succesului in a slabi? Dar dieta?
Slabirea nu trebuie confundata cu pierderea in greutate. Cand ne urcam pe cantar si observam ca am pierdut 2kg, nu stim din ce anume am pierdut. Ca sa putem spune ca am slabit, trebuie sa pierdem centimetrii sau sa scada procentul de grasime. Dieta si sportul merg impreuna, fiecare avand rolul ei. Antrenamentul ne asigura o sanatate mai buna, si un tonus crescut, iar dieta ne ajuta sa pierdem din stratul adipos.
Ce ti-ai propus pentru perioada urmatoare?
In perioada urmatoare voi continua sa contribui la bunul mers al companiei Worldclass, din pozitia de Fitness Manager, de asemenea urmeaza o perioada importanta pentru echipa mea de baschet Steaua Exim Bank, unde sunt preparator fizic, si care s-a calificat in playoff.
In ceea ce priveste activitatea pe nutritie, am cateva planuri de viitor prin care sa imi aduc contributia prin randul celor interesati.
Unde te gasesc cititoarele blogului?
Pot fi gasit in locatiile Worldclass din zona centrala (Radisson, Marriott, America House si Plaza), si online pe site-ul meu www.alexmarcu.ro sau pagina de facebook Alexandru Marcu Fitness, unde postez informatii interesante.
Alex Marcu
Manager Personal Training Worldclass
Preparator fizic la CSA Steaua Exim Bank
Nutritionist sportiv
0 Comments